« Previous Version 2 Next »

Onder vaste activa van een bedrijf worden de bezittingen verstaan waarvan het daarvoor benodigde vermogen voor een periode langer dan een jaar is vastgelegd. Voorbeelden hiervan zijn de gebouwen, inventaris, machines en installaties en zo ook je PC/Laptop, transportmiddelen en ook bedrijfsauto's. Het zijn de bezittingen die een bedrijf gebruikt voor de bedrijfsvoering, en niet om te verhandelen.

We onderscheiden drie soorten vaste activa:

• Immateriële vaste activa
    Immateriële activa zijn vaste activa die niet tastbaar zijn. Het betreft bezittingen die wel een rol spelen in het financiële proces, maar nooit in het fysieke bedrijfsproces
  • Materiële vaste activa
    Onder materiële vaste activa (non-current assets of fixed assets) worden de bezittingen van een bedrijf verstaan waarvan het daarvoor benodigde vermogen voor een periode langer dan een jaar is vastgelegd. Voorbeelden hiervan zijn grond en gebouwen, machines en installaties, transportmiddelen en computers.
  • Financiële vaste activa
    Financiële vaste activa is een deel van het actief van een onderneming. Het gaat in de eerste plaats om deelnemingen in het kapitaal van verbonden ondernemingen en lange-termijn voorschotten, in de vorm van liquide middelen of in de vorm van uitstel van betaling, aan zulke verbonden ondernemingen. Wat de financiële activa onderscheidt van de geldbeleggingen is dat bij financiële vaste activa de onderneming meestal inspraak heeft in het bestuur van de andere onderneming.

Yoursminc Online Boekhouden ondersteunt het administreren van Materiële vaste activa en biedt de mogelijkheid om deze activa automatisch op basis van een Afschrijvingskalender af te schrijven.

Alvorens je materiële vaste activa kunt vastleggen, zul je eerst een vaste activa groep moeten vastleggen, waar je vastlegt welke afschrijvingsperiode en afschrijvingsmethode moet worden gehanteerd voor vast activa welke in deze groep worden opgenomen.